Home Page

QMC2 Invalid Configuration

Posted By: Jer

QMC2 Invalid Configuration - 09/10/19 03:11 AM

Ever since Mame 0.212 I've been getting an 'Exit code=6 (invalid configuration) on QMC2 0.195 (windows x64). Same thing happens with Mame 0.213. QMC2 worked fine up until then. Tonight I re-installed QMC2 from scratch and re-did all the settings and I am still getting the same error. Any ideas?
Posted By: B2K24

Re: QMC2 Invalid Configuration - 09/10/19 11:24 PM

You'll have to wait for an update from QMC2 and there's no ETA on that the last I've heard.
Posted By: R. Belmont

Re: QMC2 Invalid Configuration - 09/10/19 11:41 PM

Yeah, Rene is still recovering from a stroke. Everyone reading this please take care of yourself!
Posted By: couriersud

Re: QMC2 Invalid Configuration - 09/11/19 07:56 PM

No problems here with 0.196 (SVN R8298): Ubuntu 16.04 and mame 0.213.

Originally Posted by R. Belmont
Yeah, Rene is still recovering from a stroke. Everyone reading this please take care of yourself!


Yes, how true. And don't push anything you'd like to do into the future. Do it now.
Posted By: MusicLovr

Re: QMC2 Invalid Configuration - 09/22/19 02:07 AM

195 and 196 are working fine, here, with 0.213 on Windows 10 x64. I suspect you have some corrupt cache. Have you tried "qmc2 -cc"? This will fix any number of strange errors, due to cache problems.

From Ultimate guide:

Arguments in detail:
...
-cc: When this CLI option is specified, all emulator caches will be cleared (removed) before the application actually starts up. This is useful whenever the emulator version doesn't change and QMC2 can't figure out that it's time to update the caches because of this (so this mainly applies to those users that are often updating their MAME installation from the public SVN repository).
...
Posted By: MusicLovr

Re: QMC2 Invalid Configuration - 09/23/19 03:23 AM

Correction: QMC2-mame -cc
Posted By: Jer

Re: QMC2 Invalid Configuration - 10/05/19 03:32 PM

I figured out the problem. Artwork must be turned 'on' for it to work. Will not work if artwork is 'off' or artwork is partially 'off' (such as no bezels or only overlays, etc).
Posted By: MusicLovr

Re: QMC2 Invalid Configuration - 10/06/19 01:19 AM

Ah - a MAME error, caused by QMC2. I can confirm this. It seems MAME no longer supports the old artwork -use and -nouse_whateverartwork commands. It still does support -[no]artwork_crop / -[no]artcrop,

So, must have all artworks enabled, in QMC2, and turn off artwork with MAME video options, for individual machines, or no (or incorrect) artwork paths to turn off for all machines.

Perhaps you could register this problem on the bug tracker. It might help to make it evident to more users...
Posted By: RColtrane

Re: QMC2 Invalid Configuration - 11/12/19 04:47 PM

I hope the developer is recovering well and we can have a new version soon. QMC2 is the only usable MAME frontend nowadays (with all due respect to other frontend developers out there) and the only one which has controls for all MAME settings in a clean/intuitive/organized way. All other frontends are a mess, most of them are incomplete or way too intricate to configure.
Posted By: Vas Crabb

Re: QMC2 Invalid Configuration - 11/13/19 02:53 AM

Originally Posted by RColtrane
I hope the developer is recovering well and we can have a new version soon.

I've said it before, I'll say it again: if you want a new version, the community will have to pick the project up. Rene already had a lot of stuff going on in his life before the health issues hit. Projects that rely on a single developer inevitably stagnate or die when the developer moves on.
Posted By: RColtrane

Re: QMC2 Invalid Configuration - 11/14/19 02:40 PM

Originally Posted by MusicLovr
Ah - a MAME error, caused by QMC2. I can confirm this. It seems MAME no longer supports the old artwork -use and -nouse_whateverartwork commands. It still does support -[no]artwork_crop / -[no]artcrop,

So, must have all artworks enabled, in QMC2, and turn off artwork with MAME video options, for individual machines, or no (or incorrect) artwork paths to turn off for all machines.

Perhaps you could register this problem on the bug tracker. It might help to make it evident to more users...


Thank you very much MusicLovr, now my QMC2 is working again with the latest MAME version!
Posted By: MusicLovr

Re: QMC2 Invalid Configuration - 11/17/19 12:43 AM

Originally Posted by RColtrane
Originally Posted by MusicLovr
Ah - a MAME error, caused by QMC2. I can confirm this. It seems MAME no longer supports the old artwork -use and -nouse_whateverartwork commands. It still does support -[no]artwork_crop / -[no]artcrop,

So, must have all artworks enabled, in QMC2, and turn off artwork with MAME video options, for individual machines, or no (or incorrect) artwork paths to turn off for all machines.

Perhaps you could register this problem on the bug tracker. It might help to make it evident to more users...


Thank you very much MusicLovr, now my QMC2 is working again with the latest MAME version!

The thanks go to Jer (the OP) for correctly diagnosing his own problem smile
© 2020 Forums